2015. február 23., hétfő

Első közéleti és kulturális sakkszalon Budapesten

2015. február 20.-án Budapesten a Fonó Budai Zeneház szervezésében (főszervező Rosonczy-Kovács Mihály) tartották meg az első közéleti és kulturális sakkszalont. Az érdekes és eredeti kezdeményezés keretében először egy sakkversenyre került sor tízperces partikkal, amelynek bírója dr. Fleisz János történész, nemzetközi sakk versenybíró volt.
(Díjkiosztás)
A döntőben nyolc versenyző vett részt, akik előbb körmérkőzéses, majd kieséses rendszerben küzdöttek meg az első helyekért. Nem profi torna volt, hanem valóban inkább egy hangulatos baráti találkozás a sakk apropóján. Minden résztvevő ajándékot kapott a Magyar Sakkvilág folyóirat (felelős szerkesztő Németh Zoltán) jóvoltából, a helyezetteket pedig főleg a sakkhoz kötődő díjakkal jutalmazták. A győzelmet végül a budapesti Csizmadi Ferenc szerezte meg, az ugyancsak budapesti Mészáros Edmund Vilmos előtt.
Ezután dr. Fleisz János történész előadása következett: „Így sakkoztunk mi – a sakk a magyar polgári szalonokban” –címmel. Ebben összefoglalta, hogy a magyar sakk fejlődésében milyen fontos szerepet játszottak a polgári szalonok és a kávéházak, kitérve Nagyvárad sakkozásának a múlt századforduló idején betöltött kiemelkedő szerepére és teljesítményére. Zárszavaiban kifejtette, hogy érdemes ezeket a hagyományokat tovább vinni, hiszen ezek alapozták meg a fejlődést a sakkban is, amely ma már akárcsak az egész társadalom, sok problémával küzd főleg a pénzdíjak és a komputersakk rohamos elterjedése miatt.
A sakkot ezután a zene váltotta fel, előbb Baltazar Montanaro (hegedű) – Sophie Cavez (harmonika) koncertje, majd pedig a Mi harmonikások… mi népzenészek – Harmonika Gálakoncert következett, utána pedig táncház.
A hasznos kezdeményezés, amely három pillérre támaszkodott: a sakkra, a zenekultúrára és a magyarság határok feletti nemzeti összetartozására, sikeresnek bizonyult, így a szervezők jövőre lényegesen továbbfejlesztve szeretnék folytatni.
C:\Users\Fleisz\Desktop\Sakkszalon 2015 Bpest\P200215_19.50.jpg
(A döntők)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése